TRANSAKCIJSKO SAVJETOVANJE (M&A)

Koja je frekvencija transakcijskog savjetovanja?

Vlasničke promjene i restrukturiranja sastavni su dio poslovnog ciklusa, ali za razliku od drugih poslovnih aktivnosti, mnogo su rjeđe i kompleksnije, stoga njihova puna provedba zahtjeva širok spektar specifičnih znanja iz financijske, pravne, porezne, ali i drugih sfera poslovanja. Uspjeh takve transakcije uvelike ovisi o razumijevanju transakcijskog procesa, razumijevanju očekivanja strana uključenih u transakciju, te posebno razumijevanju subjektivnih i objektivnih elemenata koji određuju vrijednost tvrtke ili imovine koji su predmet transakcije.

U tom smislu iskustvo i poznavanje transakcijskog procesa, kao i uspješnost komuniciranja vrijednosti predmeta transakcije između strana uključenih u proces od ključne su važnosti, jer do transakcije će doći samo ako se percipirana vrijednost od strane kupca preklopi s onom od strane prodavatelja. Upravo u tom međuprostoru i na toj poslovnoj frekvenciji pružamo usluge savjetovanja.

Zbog niza razloga gotovo 90% svih vlasničkih transakcija završava neuspjehom. Mi smo tu kako ne biste postali dio negativne statistike.

Koje usluge nudimo?

I) POSREDOVANJE PRI KUPNJI I PRODAJI TVRTKE

Prodaja ili kupnja tvrtke, manjinskog udjela, divizije poslovanja ili samo imovine kroz akviziciju (preuzimanje) ili spajanje, spadaju u najzahtjevnije strateške odluke pred kojima se možete naći kao vlasnik ili odgovorna osoba. Bilo da ste prodavatelj ili kupac, pred vama je složen i strukturiran proces kroz koji vas naš BSG Advisory tim zna i može voditi od početka do zaključenja transakcije.

Neovisno radi li se o mladoj brzorastućoj (start-up) ili zreloj tvrtci, ili pak o maloj ili srednje velikoj (SME), odnosno o javnom dioničkom društvu ili privatnoj tvrtci, spremni smo vam pomoći i za vas proces kupoprodaje učiniti bržim i jeftinijim te u konačnici uspješnim.

Prodaja poslovanja iznimno je kompleksan i za vlasnike najstresniji dio poduzetničkog ciklusa s kojim se mnogi rijetko ili nikada ne susretnu. S obzirom na iskustvo, svojim znanjem kroz ovaj složen i dugotrajan proces nastupamo u ulozi vodiča – štiteći pritom vaše interese i maksimizirajući vaše koristi.

Naš tim stručnjaka vas odgovorno prati tijekom cijelog postupka prodaje – od same pripreme transakcijskog procesa, pripreme pravila i modela prodaje, analize poslovanja i izrade informacijskih materijala za prodaju – teasera i informacijskog memoranduma, organiziranja sobe s podacima, valuacije poslovanja, pronalaska kupca/investitora, pa sve do postupka pregovora i uspješnog zaključenja transakcije.

Kao član međunarodnih udruženja investitora i poslovni posrednik pomažemo identificirati kupce za vašu tvrtku, ali i osigurati pouzdane izvore financiranja te konačno maksimizirati vrijednost prodaje

Kupnja tvrtke složeniji je proces od prodaje jer podrazumijeva dodatne rizike uvjetovane nepoznavanjem ciljnog društva, što znatno otežava mogućnost mjerenja koristi kupnje.

Naš tim u ulozi vodiča i savjetnika pomoći će vam pri pronalasku i valuaciji idealne mete preuzimanja, utvrđivanju i kvantifikaciji eventualnih sinergija, pripremi dokumentacijske osnove – od izrade pisma namjere do dokumenta s osnovnim elementima transakcije (term sheet). Također, sudjelujemo u pregovorima s prodavateljem kako bismo usuglasili uvjete kupnje, provodimo dubinsko snimanje unutar financijske i porezne sfere te sudjelujemo u zaključenju same transakcije.

Spremno ulazimo u vašu poslovnu frekvenciju s ciljem da vam pomognemo u provedbi složenijih strateških odluka kao što je kupnja tvrtke – minimalizirajući potencijalne rizike, a istovremeno čineći postupak akvizicije ili spajanja s ciljnim društvom jednostavnijim i sigurnijim za vas.

Kao pouzdan poznavatelj lokalnih prilika i poslovni posrednik pomažemo vam pri pronalasku adekvatnih meta preuzimanja koje odgovaraju vašem investicijskom profilu i potrebama. U slučaju već poznate mete pomažemo vam pri realizaciji same transakcije.

II) OSTALE TRANSAKCIJSKE USLUGE

U sklopu transakcijskog savjetovanja pružamo i:

Osim financijskog dubinskog snimanja, s partnerima vam nudimo i pomoć pri poreznom i pravnom dubinskom snimanju ciljnog društva.

Steknite bolji uvid u poslovanje tvrtke koju kupujete

Dubinska analiza ili due diligence interdisciplinarna je aktivnost čija je svrha steći što bolji uvid u poslovanje ciljnog društva, odnosno mete preuzimanja, a kako bi se na vrijeme spoznali potencijalni rizici, otkrile skrivene prilike ili pak kvantificirale moguće sinergije.

  • Analizu stavki bilance i računa dobiti i gubitka
  • Analizu novčanog tijeka
  • Analizu svih važećih ugovora
  • Analizu internog sustava kontrole
  • Analizu transakcija s povezanim društvima

Osim financijskog dubinskog snimanja s partnerima nudimo i uslugu poreznog i pravnog dubinskog snimanja. Ta usluga važna je i kupcu i prodavatelju kako bi se izbjegla “iznenađenja” nakon provedene transakcije, odnosno kako bi se unaprijed dogovorena cijena uskladila za naknadno utvrđene činjenice.

BSG Advisory je odigrao ključnu ulogu u rješavanju gotovo bezizlazne situacije u kojoj se AC Ivančić našao nakon financijske krize. Danas smo jedna od rijetkih tvrtki koja je uspješno provela proces poslovnog i financijskog restrukturiranja bez pokretanja predstečajnog postupka.

Željko Ivančić
osnivač i CEO, AC Ivančić d.o.o.

Tim BSG Advisoryja proveo je cjelokupni postupak prodaje udjela u Bontechu stranoj multinacionalki i to na najvišoj profesionalnoj razini, ostvarivši najbolje uvjete prodaje.

Tonči Kosor
osnivač, Bontech Research CO d.o.o.

Unaprjeđenjem kontrolinga kojeg smo izvršili pod profesionalnim vodstvom BSG Advisory tima, postigli smo bolju kontrolu poslovanja poduzeća i radnih procesa, čime smo osigurali kompaniji poboljšanje performansi, uz racionalizaciju korištenja resursa.

Karlo Pavela
osnivač i CEO, Termodinamika d.o.o.

ZA USPJEŠNA RJEŠENJA
NA VAŠOJ POSLOVNOJ FREKVENCIJI